| Auteur: Ceryl Janssen | Functie: Seksuoloog NVVS

Zijn er te weinig mannelijke seksuologen?

Stappen mannen minder snel naar een vrouwelijke seksuoloog? En zijn er te weinig mannelijke seksuologen? We vroegen het Ceryl Janssen, seksuoloog NVVS in Amsterdam.

"Er is een nijpend tekort aan mannelijke seksuologen" lazen we vorige week op de Belgische website Goedgevoel.be. In het artikel legt seksuoloog Gerard Gielen uit dat het voor mannen steeds lastiger wordt om hulp te vragen bij emotionele of psychische problemen. Mannen stappen al minder snel naar een hulpverlener, maar dat er steeds meer hulpverleners vrouw zijn maakt het er niet makkelijker op stelt hij. 

"Vooral bij typisch mannelijke seksuele problemen zoals erectiestoornissen, te vroege ejaculatie, geen of te veel zin in seks, een pornoverslaving of bijzondere, afwijkende seksuele fantasieën blijkt toenadering tot een vrouwelijke therapeut erg moeilijk" aldus Gielen.

Herkennen seksuologen in Nederland dit probleem? We vroegen het Ceryl Janssen, seksuoloog NVVS in Amsterdam:

Stappen mannen minder snel naar een vrouwelijke seksuoloog?

"Natuurlijk zijn er mannen die liever met een man praten over hun problemen, maar hoeveel procent van de mannen met een seksueel probleem perse bij een man willen kan ik niet aangeven. Ik weet ook dat sommige vrouwelijke collega's aanmeldingen krijgen van mannen die specifiek op zoek zijn naar een vrouwelijke therapeut, net zoals ik vrouwen op mijn spreekuur krijg en zij allerlei redenen aandragen waarom ze juist niet bij een vrouw willen. 

Allereerst maakt het bij mij vaak niet uit wie zich bij mij aanmeldt, een man of een vrouw, hetero of homo. Ik zie, tenminste als degene die zich aanmeldt een vaste relatie heeft, de meeste seksuele problemen als het probleem van het stel en niet van de man alleen. Daarom zie ik voornamelijk stellen in mijn praktijk en dat maakt deze kwestie dan al meteen anders. Erectieprobleem bij de man, of pijn bij het vrijen bij de vrouw, ik zie ze bij voorkeur als stel samen op mijn spreekuur. Bij mij moeten ze het dus doen met een mannelijke hulpverlener. 

Als ik al cliënten alleen zie, singles, zijn dat wel veel vaker mannen dan vrouwen, dat herken ik wel in het stuk van Gielen. Dit zou een teken kunnen zijn dat mannen sneller naar een mannelijke seksuoloog stappen, maar zeker weet ik dat niet. Meestal zijn het in mijn praktijk mannen zonder partner met erectieproblemen (ook wel voortijdige zaadlozing) die nogal vermijdend (of extreem) angstig zijn in het aangaan van seksuele contacten. Ik schat in dat deze groep wel een mannelijke seksuoloog uitzoekt. Ik heb dit vaker gehoord en ook vaker meegemaakt dat ze dit "...natuurlijk niet met een vrouwelijk seksuoloog gaan bespreken, vooral niet als ze ook nog een jonger is of knap, of...""

Zijn er te weinig mannelijke seksuologen in Nederland?

"Als je naar de ledenlijst van de NVVS kijkt, zie je dat er in de sectie hulpverlening ongeveer 28% mannen zitten. Dus mannen zijn zeker ondervertegenwoordigd, maar dat zie je overal in de hulpverlening. Het is vooral een politiek thema: Wat doet het met mensen als opvoeders, leraren, hulpverleners en zorgverleners voornamelijk vrouw zijn? Van de kinderopvang, naar de crèche, de lagere school en zo verder tot en met je huisarts en de psycholoog of seksuoloog als je daar een beroep op doet. 

Ik ken de cijfers niet, maar wel de discussies over wat het met onze kinderen, vooral ook de jongetjes, doet als de opvoeders vooral of bijna alleen vrouwen zijn. Ook denk ik dat het effect op hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan best heel groot kan zijn. De laatste jaren krijg ik wel eens het idee dat in heteroseksuele relaties, grof gezegd, mannen wel eens een beetje meer van zich af mogen bijten en vrouwen zouden mogen ‘dimmen’ om het tussen de lakens weer wat leuker te krijgen.

Misschien is een campagne op zijn plaat die mannen laat zien hoe leuk, interessant en uitdagend vakken als leraar, docent, voorlichter, psycholoog zijn. Vroeger hadden we "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.", nu is het wellicht tijd voor "Een slimme vent is er eentje die het belang van opvoeding en het belang van de emoties en psyche kent."

Aan de andere kant houd je veranderingen ook niet tegen. Hoe erg is het dat seksuele hulpverlening vooral door vrouwen wordt gegeven? Het zal, naast moeilijkheden, ook goede dingen opleveren."

Enkele tips voor vrouwelijke hulpverleners:

  • Wees je bewust van het feit dat het voor mannen niet altijd makkelijk is hun seksuele problemen met een vrouwelijke hulpverlener te bespreken. Dit ongemak erkennen is het halve werk.
  • Bespreek het thema in uw intervisiegroep of met collega’s
  • Breng zelf het thema seksualiteit ter sprake bij mannen die hier mogelijk moeite mee hebben. Als je het uit oprechte interesse doet en uitlegt dat je handelt in het belang van de patiënt, kan het niet misgaan.
Ceryl Janssen Seksuoloog NVVS Praktijk Seksuologen

Reacties