Hoe maakt u seksualiteit bespreekbaar?

Om aandacht te besteden aan seksualiteit is het niet nodig uw hele consult te veranderen. U hoeft ook niet lang uit te weiden over seks als een cliënt daar niet op zit te wachten. Vaak is het al genoeg dat u het onderwerp benoemt en uitlegt dat u kunt helpen bij het zoeken naar oplossingen voor seksuele problemen. Een belangrijke drempel is daarmee weggenomen.

Het is belangrijk dat je uitlegt waarom je iets vraagt. Ik buig het altijd weer terug naar de zwangerschap en leg uit hoe het daar invloed op kan hebben.

Dieuwke Ottens
Verloskundige, Haarlem-Noord

Voorbeelden van manieren om over seksualiteit te beginnen

  • Verwijs naar wat bekend is uit onderzoek of wat u van anderen hebt gehoord. Bijvoorbeeld:  ‘Een deel van de zwangere vrouwen ervaart veranderingen op het seksuele vlak. Is dat bij u ook het geval?’. Of: ‘Er zijn vrouwen die zich afvragen of geslachtsgemeenschap schadelijk is voor de foetus. Hoe is dat bij u?’
  • U kunt het meenemen als u vraagt hoe het met de partner en de relatie gaat. ‘Wilt u (of: kunt u) iets zeggen over uw seksuele relatie?’. Of: ‘Zo te horen heeft u een goede relatie. Hoe is het met uw seksuele relatie?’
  • U kunt de folder ‘Zwanger en vrijen’ overhandigen en daarbij aangeven dat als zij naar aanleiding hiervan vragen heeft, ze altijd bij u terecht kan.

Tips om seksualiteit bespreekbaar te maken:

 

  1. Hoe begint u over seksualiteit?
  2. Waar let u op?
  3. Welke woorden gebruikt u?

 

Binnenkort start de training Aandacht voor seksualiteit in de verloskundigenpraktijk! Meld u aan.