Onzekerheid over het eigen lichaam

Als Sense-medewerker kunt u jongeren bij de start van de puberteit informatie geven over de lichamelijke en emotionele veranderingen die hij of zij kan verwachten.

Informatie over lichamelijke en emotionele veranderingen in de puberteit

Voor jongeren: wijs hen op betrouwbare websites (www.sense.info) of geef foldermateriaal mee naar huis (Just4boys/Just4girls).

Voor ouders: geef hen de brochure 'Puber in huis! Tips voor de seksuele opvoeding van kinderen tussen 9 en 15 jaar' of verwijs hen naar de websites www.ouders.nl en www.uwkindenseks.nl.

Onzekerheid bij grootte van bepaalde lichaamsdelen

Bij onzekerheid over de grootte van bepaalde lichaamsdelen kunt u uitleggen dat het lichaam pas na het 18e levensjaar is uitgegroeid. Ook is het goed om te benadrukken dat er een zeer grote variatie is in de grootte en vorm van geslachtsdelen of borsten.

Bij twijfel over de grootte van de penis kunt u uitleggen dat de erectie bij een kleinere penis in verhouding groter is dan bij een grotere penis. De grootte in slappe toestand zegt dus niets over de grootte tijdens een erectie.

Cosmetische chirurgie

Cosmetische chirurgie dient u af te raden. Als iemand zeer ontevreden is over het eigen lichaam en sterk cosmetische chirurgie overweegt, verwijs hem of haar dan door naar de huisarts. Dit in verband met mogelijke psychosociale problemen.