Homo- of biseksuele gevoelens

Bespreken van seksuele oriëntatie

Stel neutrale vragen over de seksuele oriëntatie. Vraag bijvoorbeeld of iemand meestal verliefd wordt op jongens of op meisjes. Maak duidelijk dat er niks mis is met homo-, bi- en lesbische gevoelens. En dat het ook prima is om nog niet te weten of je op jongens of op meisjes valt. Als jongeren aangeven dat ze (misschien) homoseksuele gevoelens hebben, vraag dan naar de mate waarin zijzelf en hun omgeving deze gevoelens accepteren.

U kunt ook verwijzen naar betrouwbare informatie over seksuele oriëntatie. Bijvoorbeeld op websites als www.allesovergay.nl, www.comingout.nl, www.iedereenisanders.nl, en bij organisaties als het COC.

Bekijk ook de folder Hoe ondersteun je jongeren met lesbische, homo-, bi- of transgender (LHBT)gevoelens? van Movisie.

Afwijzing van homoseksuele gevoelens

Een afwijzing van homoseksuele gevoelens kan psychosociale problemen teweeg brengen. Wees daarom alert op depressieve gevoelens of suïcidale gedachten. Bij vermoedens van dergelijke problemen moet u doorverwijzen naar andere vormen van hulpverlening. Op Switchboard of Transgender hulpverlening vindt u gespecialiseerde hulpverleners. Diverse lokale GGD-en/ Sense hebben ook een overzicht van hulpverleners die ervaring hebben met de LHBT groep. U kunt ook verwijzen naar organisaties zoals het COC. Ondersteun jongeren verder bij het coming out-proces.

Biculturele jongeren met lesbisch, homo, bi of transgender (LHBT) gevoelens

Biculturele jongeren zijn vaak extra kwetsbaar als het om lesbisch, homo, bi of transgender (LHBT) gevoelens gaat. Zij kiezen minder vaak voor een (volledige) coming out. Wat er kan spelen, hoe biculturele jongeren daar zelf mee omgaan en welke rol u als professional kan spelen, leest u hier.

Bekijk ook: