Wat is LEFgozers?

LEFgozers is een serie workshops met jongens, gegeven in het jongerenwerk of op school; over mannelijkheid, machogedrag en groepsdruk.

Sexting, homo-negativiteit, meisjes lastig vallen op straat, drank en drugsgebruik, slechte schoolprestaties, jongens staan niet altijd heel positief op ons vizier. Een kwestie van boys will be boys of is er iets anders aan de hand?

Het doorbreken van machogedrag met LEFgozers

Veel jongens strugglen in de puberteit met mannelijkheid. Ze willen cool zijn om erbij te horen en respect te krijgen van vrienden. Maar ze voelen ook eenzaam of onbegrepen, als ze hun gevoelens niet kunnen tonen en zichzelf niet kunnen zijn.

LEFgozers stelt de machonorm ter discussie en biedt ruimte voor nieuwe, meer positieve vormen van mannelijkheid. Vaak is dit een kant die wel al bij jongens aanwezig is, maar die ze minder snel laten zien omdat ze niet zeker zijn of dat geaccepteerd gedrag is voor een jongen. 

Inhoud van de workshops

LEFgozers is een serie workshops met jongens tussen de 14 en 18 jaar waarin de machonorm ter discussie komt te staan en ruimte komt voor nieuwe, meer positieve vormen van mannelijkheid. Hiermee draagt LEFgozers bij aan:

  • het voorkomen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag,
  • het vergroten van de acceptatie van LHBT’s,
  • een gezonde (seksuele) ontwikkeling van de jongens zelf.

 

Met interactieve oefeningen en opdrachten ontdekken jongens hoe ze zelf invulling kunnen geven aan hun mannelijkheid. Door elkaar en andere jongens hierin te adviseren, komt er een gesprek tussen jongens op gang waarin lef niet langer staat voor machogedrag, maar voor het gaan van je eigen weg. Lees meer over wat LEFGozers op kan leveren.

Door wie is LEFgozers ontwikkeld?

LEFgozers is ontwikkeld door Rutgers, in samenwerking met Movisie, Soa Aids Nederland en lokale partners: Kompaan en de Bocht (Tilburg), Sense Noord Nederland, Qpido (Spirit, Amsterdam), R-Newt (Dordrecht), Social Work Breda, Centrum 1622 (Den Haag) en Stichting de Schoor (Almere).

Mogelijk gemaakt door: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Inschrijven voor LEFgozers