Maak gebruik van ondersteunende materialen
Er zijn allerlei materialen die u kunnen helpen bij het ondersteunen van uw patiënten in hun seksuele gezondheid. Denk aan publieksinformatie, richtlijnen en standaarden, onderzoeksgegevens en achtergrondinformatie.
Het helpt enorm dat er nu materiaal is waarmee je als huisarts seksualiteit bespreekbaar kan maken, zoals de diverse publieksfolders.
Peter LeusinkHuisarts & seksuoloog NVVS
Informatie voor patiënten
Het overhandigen van een folder kan een makkelijke manier zijn om het gesprek over seksualiteit te beginnen. Uw patiënt kan thuis de informatie nog eens rustig nalezen en weet u te vinden als er nog vragen zijn. Veel van de folders voor patiënten zijn ook digitaal te vinden, bijvoorbeeld op de website Seksualiteit.nl.
- Folders over seksualiteit en chronische ziekte
- Folders over seksuele problemen
- Folders over anticonceptie in meerdere talen
- Bekijk alle publieksinformatie
Richtlijnen en standaarden
De NHG heeft een aantal belangrijke standaarden rond seksuele gezondheid. Het helpt veel praktijkondersteuners bijvoorbeeld enorm dat seksualiteit is opgenomen in de NHG Standaard voor diabetes. Daarnaast zijn er ook tal van andere richtlijnen die u kunt gebruiken.
- De NHG standaard Seksuele klachten.
- De SeksHAG heeft de belangrijkste richtlijnen voor huisartsen op een rijtje gezet.
- Op de website seksueledisfuncties.nl vindt u, naast veel praktische adviezen over het behandelen van seksuele disfuncties, ook diverse seksuologische vragenlijsten.
Onderzoek en achtergrondinformatie
Soms is het prettig iets meer te weten van de seksuele gezondheid van de Nederlandse bevolking, de bijwerkingen van bepaalde medicijnen of wat u patiënten met seskuele disfuncties kan adviseren. Er is veel achtergrondmateriaal beschikbaar over uiteenlopende thema's rond seksualiteit. Op deze website vindt u bijvoorbeeld een verkorte versie van de literatuurstudie naar de seksuele levensloop.
- Bekijk de seksuele levensloop, een overzicht van de seksuele ontwikkeling van conceptie tot op hoge leeftijd.
- Zoek onderzoekspublicaties van Rutgers.
- Ga naar seksueledisfuncties.nl voor praktische adviezen over seksuele problemen (dit is de online versie van het boek Seksuele disfuncties, diagnostiek en behandeling door Jacques van Lankveld, Moniek ter Kuile en Peter Leusink).
- Bekijk de website voor professionals van Soa Aids Nederland met veel informatie over soa en hiv.
Downloads en links
- Onderzoek Seks onder je 25e
- 103 vragen over jongeren en seks
- publieksfolders over soa van Soa Aids Nederland
- website Seksualiteit.nl
- website Sense.info
- website Zanzu.nl