Gezondheidsrisico's homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen

Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuele mannen en vrouwen lopen een aantal specifieke risico's.

Minderheidsstress en psychische gezondheid

Homo- en biseksuelen kunnen last hebben van minderheidsstress. Dit is de extra stress die zij ervaren vanwege hun minderheidsstatus: stress vanwege (de angst voor) negatieve reacties, het verbergen van de seksuele voorkeur, geïnternaliseerde homonegativiteit en/of het ontbreken van sociale steun. Homo- en biseksuelen die veel minderheidsstress ervaren hebben een slechtere psychische gezondheid. Het aandeel psychisch ongezonde homo- en biseksuelen, is groter dan onder heteroseksuelen. Ook heeft een relatief groot percentage homo- en biseksuelen wel eens aan zelfmoord gedacht (bron: SCP).

Soa's en hiv

Mannen die seks hebben met mannen lopen een groter risico op soa's en hiv. Nog steeds worden de meeste nieuwe gevallen van hiv in Nederland gediagnostiseerd binnen deze groep. Ook gonorroe, syfilis en hepatitis B komen meer voor onder mannen die seks hebben met mannen. Het advies is om zich in ieder geval eens per half jaar te laten testen. Voor mensen met hiv kan het vormgeven van hun seksleven een uitdaging zijn. Dit onder andere vanwege het stigma dat op hiv rust en de angst een ander te infecteren. Mannen met hiv hebben ook meer kans op seksuele problemen, onder andere vanwege bijwerkingen van de hiv-medicatie.

Seksuele gezondheid

Homo- en biseksuelen lopen een groter risico op seksuele gezondheidsproblemen. Bij biseksuelen komen seksuele disfuncties vaker voor dan bij heteroseksuelen, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ook lesbische vrouwen hebben vaker seksuele disfuncties, met name opwindings- en orgasmeproblemen. Lesbische vrouwen zijn minder tevreden over hun seksleven en hebben ook minder seksueel zelfvertrouwen. Homoseksuele mannen hebben vaker seks onder invloed van middelen. In tegenstelling tot biseksuele mannen hebben zij geen verhoogde kans op seksuele disfuncties.

Geweld

Bijna een derde van de homoseksuele mannen en een kwart van de lesbische vrouwen krijgt weleens vervelende reacties vanwege hun seksuele voorkeur (Bron: SCP, 2012). Dat loopt uiteen van afkeurende blikken tot uitgescholden worden. 3% van de homoseksuele mannen werd fysiek bedreigd. Homoseksuele en biseksuele mannen lopen een groter risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld. Ook worden zij vaker onder druk gezet om seks te hebben en maken zij vaker niet-fysieke vormen van seksuele grensoverschrijding mee. Biseksuele vrouwen maken ook vaker seksueel geweld mee, lesbische vrouwen even vaak als heteroseksuele vrouwen. Biseksuele mannen en vrouwen geven het vaakst aan zelf ooit dwang te hebben uitgeoefend tijdens seks.

Uitgelichte tips en tools