Anticonceptie

Een bewuste keuze voor een anticonceptiemethode verkleint de kans op een ongewenste zwangerschap. Als zorgprofessional kunt u uw cliënt voorlichting geven en bij deze keuze begeleiden.

Cijfers

 • 30% van de vrouwen gebruikt de anticonceptiepil (seksuele gezondheid in Nederland 2017).
 • Bij de eerste geslachtsgemeenschap gebruikt 92% van de jongens en 94% van de meisjes een anticonceptiemethode (seksonderje25e, 2017).
 • De pil is nog steeds de meest gebruikte methode, maar het gebruik hiervan is sterk afgenomen, van 61% naar 50% onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap (seksonderje25e, 2017). 
 • 8% van de seksueel actieve vrouwen die niet zwanger wil worden gebruikt geen anticonceptie (seksuele gezondheid in Nederland 2017)..
 • Twee op de vijf personen die te maken krijgen met een ongeplande zwangerschap geven aan dat er wel anticonceptie werd gebruikt. Foutief gebruik (zoals pil vergeten) of mislukt gebruik (zoals condoom afgegleden) zijn hier vaak de oorzaak van (seksuele gezondheid in Nederland 2017)..

Cijfers in beeld

Zie de aniamtie hieronder voor feiten uit 2017, over anticonceptiegebruik en onbedoelde zwangerschap onder jongeren en volwassenen.

Voorafgaand aan het gesprek

 • Het doel van een anticonceptieconsult is om een vrouw te begeleiden bij de keuze voor een anticonceptiemethode die bij haar past en bij het effectief gebruik ervan. Lees het Stappenplan anticonceptiecounseling: Welk anticonceptiemiddel past bij uw cliënt?
 • Als een vrouw voor een anticonceptieconsult komt, is het handig als zij van tevoren een vragenlijst invult over haar ervaringen en wensen met anticonceptie. Het scheurblok met vragenlijst anticonceptie is daarom ontwikkeld om aan cliënten te verstrekken vóór het anticonceptieconsult.
 • De brochure anticonceptie voor jou voor jongeren is een hulpmiddel bij het kiezen van een geschikt anticonceptiemiddel. Er staat ook in wat je kunt doen na onveilige seks en bij ongewenste zwangerschap.
 • Welke anticonceptie je gaat gebruiken hangt af van je eigen voorkeur en situatie, bijvoorbeeld of je borstvoeding geeft of niet, of je nog een kinderwens hebt of niet en of je bezwaar hebt tegen hormonen of niet. In de brochure Anticonceptie na de bevalling staan naast de diverse vormen van anticonceptie ook de betrouwbaarheid vermeld en de voor- en nadelen per anticonceptie.
 • Speciaal voor professionals die in de praktijk met asielzoekers en statushouders werken, zijn er folders in verschillende talen ontwikkeld. De folders bevatten informatie over anticonceptiemiddelen die zwangerschap tegengaan en is voor iedereen die wil weten hoe je een zwangerschap voorkomt. Brochures anticonceptie in meerdere talen. 
 • Bent u verpleegkundige, doktersassistent of praktijkondersteuner en wilt u leren hoe u met een cliënt kunt komen tot een passende anticonceptiekeuze? Volg dan de basiscursus (e-learning) Anticonceptie. Deze online cursus van ca. 2 uur biedt hele praktische handvatten. Alle anticonceptiemethoden komen aan bod, en aan de hand van casussen en technieken van motiverende gespreksvoering kunt u ook een deskundig gesprek voeren. De e-learning is geaccrediteerd voor doktersassistenten en verpleegkundigen. Naar het leerportaal van Rutgers.  

Tijdens het gesprek

 • Geef voorlichting over de verschillende methodes. Geef ook informatie over het juiste gebruik van een methode en wat uw cliënt kan doen als het misgaat.
 • Houdt rekening met de wensen van uw cliënt, zoals het gebruikersgemak, hormonen of geen hormonen, wel of niet (kunnen) bloeden. Dit vergroot de kans dat uw cliënt het middel op de juiste manier gebruikt. Welk anticonceptiemiddel past bij uw cliënt? Maak hierbij ook gebruik van de Anticonceptiekoffer.
 • Bureauplacemat met vergelijkend overzicht anticonceptiemethoden. Deze A4 bureauplacemat biedt aan de ene kant een helder overzicht van alle anticonceptiemethoden met de kenmerken – voor de cliënt - en aan de andere zijde een overzicht van de theoretische en praktische betrouwbaarheid van alle methoden – voor de arts.
 • Bespreek de kosten van anticonceptie. Een overzicht van de vergoedingen voor anticonceptie per verzekeraar kan hierbij helpen. 

Goed om te weten

 • Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse tieners en jonge vrouwen gebruiken minder vaak anticonceptie dan Nederlandse. Sterk gelovige tieners gebruiken relatief weinig anticonceptie. Laag opgeleide tieners gebruiken minder vaak anticonceptie dan hoog opgeleide.
 • De anticonceptiepil wordt het meest gebruikt. Het risico op gebruikersfouten is hierbij echter relatief groot.
 • Condoomgebruiksters zijn het minst tevreden over hun anticonceptiemethode. Over sterilisatie (van de vrouw of haar partner) is men het meest tevreden.
 • Mensen met een ziekte of beperking kunnen niet zomaar elk anticonceptiemiddel gebruiken. Sommige anticonceptie kan gevaarlijk zijn of minder goed werken. Sommige beperkingen maken het moeilijk om bepaalde anticonceptie te gebruiken. Kijk hier voor een overzicht.

Ongeplande zwangerschap naar etniciteit:

Werkt u met jongeren? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief!

Meer informatie

Uitgelichte tips en tools