Wat is een seksuoloog?

Een seksuoloog is een psycholoog of een arts, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een arts-seksuoloog kan in de behandeling ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven.

Welke klachten behandelt een seksuoloog?

De vragen en problemen waarmee uw cliënt bij de seksuoloog terecht kan, zijn heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan om erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin meer hebben om te vrijen. Maar ook om vragen in verband met seksuele voorkeur, als uw cliënt seksualiteit anders is gaan ervaren door ziekte of beperking of als het problemen in de relatie geeft.

Hoe vindt u een seksuoloog?

Op de website van de NVVS kunt u zoeken naar geregistreerde seksuologen in uw omgeving. De NVVS de landelijke wetenschappelijke vereniging die de kwaliteit van de seksuologische hulpverlening bewaakt. Alle erkende seksuologen zijn bij de NVVS ingeschreven.

Wordt hulp door een seksuoloog vergoed door de zorgverzekering?

In 2014 wordt de seksuoloog niet langer door zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden seksuologische hulp wel in hun aanvullende pakketten. De NVVS is in gesprek met het Zorginstituut Nederland en het Ministerie van VWS om hier een oplossing voor te vinden. Kijk op de website van de NVVS voor de meest actuele informatie hierover.