Omgaan met verschillen

Iedere persoon is anders. Hoe iemand over seksualiteit denkt wordt bepaald door bijvoorbeeld iemands culturele achtergrond, religie, normen en waarden, leeftijd en seksuele voorkeur. Hoe kunt u tijdens een gesprek over seksualiteit omgaan met deze verschillen?

Je eigen opvoeding sijpelt ook door, maar het hoeft een gesprek over seksualiteit niet in de weg te staan. Als je je er maar bewust van bent, dan valt het te parkeren.

Yrma Atema
Jeugdarts in Den Haag

9  tips om met verschillen om te gaan

 1. Heb respect voor diversiteit. Wees u bewust van uw eigen normen en waarden en dat uw cliënt misschien andere normen en waarden heeft.  
   
 2. Wees u ook bewust van vooroordelen die u onbewust misschien heeft. Veel mensen verwachten van een ouder persoon bijvoorbeeld niet dat hij of zij nog een actief seksleven heeft. 
   
 3. Kies duidelijke bewoordingen die passen bij de cliënt. U kunt de cliënt op zijn of haar gemak stellen door te erkennen dat het niet altijd makkelijk is om de juiste woorden te vinden. 
   
 4. Denk niet in hokjes maar kijk naar de persoon die voor u zit. Denk bijvoorbeeld niet dat alle religieuze mensen het lastig vinden om over seksualiteit te praten. Ook binnen een groep bestaat er enorm veel diversiteit in hoe mensen met seksualiteit omgaan.
   
 5. Merkt u dat u met een bepaalde aanpak bij uw cliënt niet verder komt, probeert u dan eens of een andere benadering bij hem of haar beter werkt. Bij de een werken expliciete vragen bijvoorbeeld het beste, maar bij de andere impliciete. Bij sommige mensen kunt u het beste naar gevoelens vragen, bij anderen naar feiten.
   
 6. Wees niet bang om een keer bot te vangen. U kunt uw cliënt altijd een folder meegeven en vertellen dat hij of zij bij vragen daarover bij u terecht kunt.
   
 7. Wees u er van bewust dat sommige meisjes of vrouwen liever met een vrouwelijke zorgprofessional over seksualiteit praten, en sommige jongens of mannen liever met een mannelijke zorgprofessional.
   
 8. Als u over liefde, seksualiteit of relaties in het algemeen spreekt, benoem dan ook de mogelijkheid van twee mannen of twee vrouwen op een vanzelfsprekende manier. Praat in neutrale termen over iemands partner zolang u niet weet wat het geslacht van de partner is.
   
 9. Als u informatie meegeeft, let er dan op dat er ook specifieke informatie voor lesbische, homo- en biseksuele mensen bij zit.

► Cultuursensitief werken

Verder lezen: