Hoe ondersteunt u biculturele LHBT's?

Lang niet alle bicilturele LHBT's kiezen voor een (volledige) coming out, vaak hanteren ze liever meer subtiele strategieën waarbij ze niet hoeven te breken met familie of religieuze overtuigingen. Coming out is dan vooral een coming in: je goed voelen bij wie je bent en wat je doet.

"Uit de kast komen is niet voor iedereen een optie": Deze film gaat over het ondersteunen en begeleiden van biculturele LHBT’s bij het accepteren van en invulling geven aan hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit. Inspirerende, bevlogen pioniers die dit werk al een tijd doen, vertellen passievol over hun eigen ervaringen. Met de verhalen en do en don’ts van deze ervaringsdeskundigen kunnen andere begeleiders hun voordeel doen en zorgen voor begeleiding die aansluit bij wensen en behoeften van biculturele LHBTs. 

5 tips om biculturele LHBT's te ondersteunen:

 1. Zet in op empowerment van de jongere zelf, zelfacceptatie is daarin de eerste stap.
 2. Geef de biculturele LHBT-er zelf de regie over hoe om te gaan met lesbische, homo, bi of transgender (LHBT) gevoelens. Coming Out is niet de enige optie, ondersteun de biculturele LHBT-er in het kiezen van een strategie die bij hem of haar past.
 3. Benadruk uw beroepsgeheim, lang niet alle bi-culturele LHBT's zijn (geheel) uit de kast.
 4. Stimuleer ontmoetingen met andere (bi-culturele) LHBT-jongeren. Bijvoorbeeld via Respect2Love of via iedereenisanders.nl. Op de Colourground.nl vindt u diverse ontmoetingsgroepen in de randstad.
 5. Ken de plekken en organisaties waar jongeren informatie en ondersteuning kunnen vinden en schakel deskundigheid in als er sprake is van psychische problemen, discriminatie of onveilige situaties. Op iedereenisanders.nl vindt u veel van deze plekken en organisaties.

Stel open vragen en wees alert op signalen

Ga er nooit vanuit dat mensen geen LHBT gevoelens hebben als u dat niet besproken heeft. Spreek in neutrale termen als over relaties en seksualiteit gaat en stel open vragen over verliefdheid, mannelijkheid en vrouwelijkheid. Wees u ervan bewust dat depressie & sociale isolatie, weglopen/ uit huis gezet zijn, eergerelateerd geweld, financiële problemen en risicovol seksueel gedrag signalen zijn dat er mogelijk sprake is van problemen rond LHBT gevoelens.

Bekijk alle tips

Verhalen van biculturele LHBT's

Verhalen van biculturele LHBT's zijn een belangrijke bron van informatie. Ze geven andere biculturele LHBT's meer vertrouwen om ook hun eigen keuzes te maken, geven professionals inzicht in welke issues kunnen spelen en kunnen gebruikt worden om de acceptatie van biculturele LHBT's te vergroten.

Bekijk de verhalen

Informatie voor biculturele LHBT's 

 • Respect2Love is een community die mensen met een niet-Nederlandse achtergrond voorziet van informatie over seksuele diversiteit en hoe daarmee om te gaan in hun eigen cultuur.
 • Iedereenisanders.nl biedt uitgebreide informatie voor jongeren, ondersteuners en zorgverleners en worden doorverwijzingsmogelijkheden aangegeven.
 • Trans United is een platform bedoeld voor transgenders met een etnische achtergrond.
 • Niet alleen anders is een landelijk overzicht van ontmoetingsmogelijkheden voor LHBT jongeren; ook bedoeld voor voor organisatoren van bijv. jongeren groepen.
 • Colourground: Online plek voor LHBT jongeren met verschillende culturele achtergronden.
 • pratenoverjouwkeuzes.nl; is een website waar verhalen staan van mensen die een gesprek zijn aangegaan over belangrijke keuzes in hun leven. In korte filmpjes vertellen zij hoe zij hun keuze kenbaar hebben gemaakt.
 • Gay & Lesbian Switchboard: voor alle vragen over homo- en biseksualiteit en genderindentiteit.

Meer informatie voor u als professional 

Uitgelichte materialen en trainingen