Ophef in zwembad: maak duidelijke afspraken in je beleid

Wat zich zou afspelen bij zwembad Het Zuiderpark in Den Haag is 'zeker niet uniek'. Dat zegt Marianne Cense, onderzoeker van Rutgers. Maar wat moet het Zuiderpark-zwembad volgens haar nu als eerste doen? 'Ze moeten duidelijke uitspraken doen over hun beleid. Dat ze veilig willen zijn voor iedereen. En dat dan vertalen naar gedragsregels: zo gaan we handhaven en toezicht houden.' Ook moet er volgens haar gekeken worden naar de kleedhokjes.

Het personeel van het Zuiderpark-zwembad heeft namens het personeel een brandbrief geschreven. Het Zuiderparkbad is namelijk niet veilig voor vrouwen en het personeel. Er zijn bezoekers aangerand en er worden spullen gestolen.

Jongeren met een islamitische achtergrond zouden verantwoordelijk zijn voor aanrandingen, bedreigingen en vernielingen, zo signaleert het personeel.

Dat jongeren zich misdragen in een zwembad komt vaker voor, zegt Cense. Volgens haar kan het taboe om thuis over seks te praten een rol spelen bij het gedrag van de jongeren.  'Er zijn in de afgelopen tien jaar al veel meer van dit soort meldingen gekomen over zwembaden in heel Nederland. Utrecht en Eindhoven waren al eerder in het nieuws.'

Volgens de deskundige is dit soort dingen nooit helemaal te voorkomen. 'Als het gaat over seksueel overschrijdend gedrag, kun je daar als zwembad wel een aantal maatregelen tegen nemen.' Het gaat dan bijvoorbeeld over duidelijke gedragsregels en communicatie: 'Je moet duidelijk maken wat wel en niet mag en dat er maatregelen volgen als je je niet aan de regels houdt'. Een aantal partijen in de gemeenteraad pleitte eerder voor een zwemverbod voor overtreders.

Lees het gehele nieuwsbericht op omroepwest.nl

Meer informatie

Reacties