Jongeren beginnen later aan seks

Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar het geval. Dat blijkt uit de derde editie van het grootschalige representatieve onderzoek Seks onder je 25e dat Rutgers en Soa Aids Nederland op dinsdag 20 juni presenteren. Meisjes lijken meer bewust te kiezen voor een bij hen passend anticonceptiemiddel, want het gebruik van de pil is afgenomen ten gunste van het spiraaltje. Zorgelijk is dat ruim 40% van de jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand. In vergelijking met 2012 is het aantal jongeren dat wel eens is gedwongen iets te doen of toe te staan op seksueel gebied, gedaald. Daarentegen is het aantal jongeren dat een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, flink gestegen.

Representatief onderzoek

Seks onder je 25e 2017 geeft een representatief beeld van de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. De eerste twee edities van Seks onder je 25e vonden plaats in 2005 en 2012. Het  onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met de GGD'en. Voor het eerst zorgden meer dan de helft van de GGD'en voor extra respondenten om representatieve cijfers te kunnen geven specifiek voor hun eigen regio. Dit heeft ertoe geleid dat ruim 20.000 jongeren aan het onderzoek deelnamen. Seks onder je 25e maakt deel uit van de Leefstijlmonitor van RIVM.

Actieplan

Met de uitkomsten van Seks onder je 25e wordt de informatie en hulp aan jongeren verbeterd. 

Professionals die in onderzoek, praktijk en beleid te maken hebben met de seksuele gezondheid van jongeren dachten mee over de vragenlijst en de thema’s die hierin aan bod komen. Op de conferentie Seks onder je 25e op 20 juni presenteren we de uitkomsten aan alle betrokken partijen. Samen met hen wordt een breed gedragen actieplan ontwikkeld om de voorlichting aan jongeren passend en up to date te maken.

Kijk voor de resultaten van Seks onder je 25e 2017 op www.seksonderje25e.nl.

Overzicht aanbod 

Met de uitkomsten wordt informatie en hulp aan jongeren verbeterd. Aan wat voor hulp kunt u denken? We bieden hier een overzicht van trainingen en tools.

Reacties