Halt-interventie nu ook ingezet bij sexting

De Halt-interventie is een interventie voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Momenteel was sexting (het versturen van naaktfoto’s en -filmpjes zonder toestemming) nog geen onderdeel van de Halt-straf. Daarom ontwikkelt Rutgers samen met Halt hiervoor een interventie.

Jongeren komen na het plegen van een strafbaar feit onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een Halt-interventie. Bijvoorbeeld via de politie of een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Het onderwerp sexting was (het maken en versturen van naaktfoto’s en -filmpjes) nog geen onderdeel van de Halt-straf.

Sexting past bij een normale gezonde seksuele ontwikkeling, maar soms worden er grenzen overschreden. Bijvoorbeeld wanneer zonder toestemming seksueel getinte foto’s of beelden doorgestuurd worden. Het ongewenst verspreiden van deze beelden heeft vaak vergaande gevolgen voor het slachtoffer.

Daarom ontwikkelt Rutgers samen met Halt een interventie over veilig online seksueel gedrag met interactieve leeropdrachten, zodat jongeren meer inzicht krijgen in de negatieve gevolgen van dit digitale gedrag en om herhaling te voorkomen. Vanaf het najaar voeren we samen met Halt een pilot uit. Maar nu richten we ons eerst op onderzoek naar onderliggende factoren rond het gedrag sexting. Deze gegevens nemen we mee in de ontwikkeling van het programma. Ook ouders zullen bij de Halt-straf sexting worden betrokken. 

‘Sexting’ is geen kinderporno. Justitie stuurt jonge verspreiders van blootfoto’s daarom vaker naar stichting Halt.

 
Artikel in Trouw

Lees meer in...

Reacties