uitsnede agenda
| Datum: 11 juni 2018 | Tijd: 10:00 | Locatie: Castellum Hoge Woerd, Utrecht | Doelgroep: Jeugdhulpverleners | Prijs: 295,-

Congres Kinderen, jongeren en seks (Rino-groep)

Wat is normaal en afwijkend gedrag en wat doe je bij zorgen en seksueel misbruik? Als je werkt met kinderen en jongeren loop je geregeld tegen vragen rondom seksualiteit aan. Dit kunnen vragen zijn die door het kind zelf gesteld worden of gerelateerd zijn aan je eigen normen en waarden. Ook kun je gedrag waarnemen waarvan je je afvraagt of dit wel passend is voor de leeftijd of hoe je het beste kunt reageren. Kinderen kunnen seksueel misbruik ter sprake brengen of hun gedrag kan je zorgen baren. Het is van belang dit goed te kunnen duiden en adequaat op te handelen.

Congres ‘Kinderen jongeren en seks’ (Rino-groep)

Wat is normaal en afwijkend gedrag en wat doe je bij zorgen en seksueel misbruik?
Met sprekers als Iva Bicanic, Anneke van Loevesijn, Robert Hubers en Paulien van Haastrecht van Rutgers.
11 juni, Castellum Hoge Woerd, Utrecht

Als je werkt met kinderen en jongeren loop je geregeld tegen vragen rondom seksualiteit aan. Dit kunnen vragen zijn die door het kind zelf gesteld worden, ook kun je gedrag waarnemen dat je zorgen baart of waarvan je je afvraagt of het wel passend is voor de leeftijd. Ook kunnen kinderen seksueel misbruik ter sprake brengen. In dit congres leer je hoe je dit soort gedrag goed kunt duiden en er adequaat op kunt reageren. Ook krijg je meer inzicht in hoe je eigen normen en waarden jou kunnen beïnvloeden.

Wat mag je verwachten?

Het klinkt simpel, maar hoe praat je nou eigenlijk met jongeren over seksualiteit op een manier die bij hen aansluit en voor jezelf gemakkelijk voelt? Het klinkt simpel, maar hoe praat je nou eigenlijk met jongeren over seksualiteit op een manier die bij hen aansluit en voor jezelf gemakkelijk voelt? Tijdens het congres, met dagvoorzitter Paulien van Haastrecht, maken we je vertrouwd met praten over seks vanuit een hulpverlenersperspectief op een manier die past bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. Er is ook aandacht voor speciale doelgroepen zoals kinderen met autisme of een verstandelijke beperking.
Tijdens het congres gaan we plenair in op de normale seksuele ontwikkeling en hoe om te gaan met afwijkingen. Onze eigen waarden en normen, hoe gemakkelijk voelen we ons bij dit onderwerp? Uiteraard hebben we aandacht voor actuele thema’s zoals sexting, grooming en toenemende aandacht voor LHBT-jongeren. In de parallelsessies verdiep je je kennis over specifieke onderwerpen. Wat is bijvoorbeeld bijzonder in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme of een verstandelijke beperking? En, wat betekent dit voor de hulpverlening? Welke behandelmogelijkheden zijn er voor trauma dat is gerelateerd aan seksueel misbruik? 

Wat leer je?

Je impliciete kennis en aannames worden verrijkt met theoretische kennis en vooral praktische handvaten. Je kunt kinderen en jongeren adequater en passend bij hun leeftijd en ervaring helpen bij een gezonde seksuele en identiteitsontwikkeling. Daarnaast weet je hoe kinderen en jongeren die nare ervaringen hebben met dit thema effectief kunt helpen.

Voor wie?

Het programma is interessant voor een brede doelgroep van jeugdprofessionals waaronder jeugdverpleegkundigen, jeugdbescherming, orthopedagogen, groepsleiders en jeugdzorgwerkers.

Accreditaties?

Aanvragen worden gedaan bij NIP, NVO, NVVS, SKJ, Registerplein, SRVB, V&V    

Meer weten?

Meer informatie over het congres is ook online beschikbaar. Je kunt je daar direct inschrijven. Er geldt een koningskorting tussen 12 en 27 april ( code: KONING). We zullen het congres op Twitter onder de aandacht brengen met #RINOsekscongres. 

 

Reacties