Anticonceptie na zwangerschap

Als zorgprofessional kunt u een vrouw helpen bij het maken van een weloverwogen anticonceptiekeuze.

Cijfers

  • Vrouwen krijgen hun 2e kind gemiddeld 3,2 jaar na hun 1e. (Bron: CBS, 2008)
  • 2% van de vrouwen die de lactatie-amenorroemethode goed toepassen wordt toch zwanger.

Tijdens het gesprek

  • Het kan een goed idee zijn om anticonceptie al voor de bevalling te bespreken. Het kan ook aan het einde van het kraambed. Een nadeel daarvan kan zijn dat het hoofd van uw cliënt er op dat moment niet zo naar staat. Een ander mogelijk moment is bij de nacontrole zes weken na de bevalling. Het risico daarvan is dat het te laat kan zijn, omdat sommige vrouwen dan al een ovulatie gehad hebben. Probeer een inschatting te maken welk moment het beste bij de situatie van uw cliënt past.
  • Bij het maken van een keuze voor een anticonceptiemiddel spelen niet alleen medische overwegingen een rol. Houd ook rekening met zaken als levensstijl, persoonlijke voorkeur en gezinssituatie. Dit vergroot de kans dat uw cliënt het middel op de juiste manier gebruikt. Lees meer informatie over welk anticonceptiemiddel past bij uw cliënt.

Goed om te weten

Het geven van borstvoeding verkleint de kans op zwangerschap aanzienlijk. Dit noemt men de lactatie-amenorroemethode. Deze methode is voor 98% betrouwbaar als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • de baby krijgt geen flesvoeding of andere voedingen
  • de vrouw kolft geen melk af
  • er zit maximaal 6 uur tussen 2 voedingen
  • de baby is jonger dan 6 maanden
  • er is geen menstrueel bloedverlies

Informatie voor (jong) volwassenen

In de brochure ‘Net bevallen, welke anticonceptie past bij je’ vindt uw cliënt een overzicht van betrouwbare anticonceptiemiddelen. Er staat in beschreven welke afwegingen uw cliënt kan maken om tot een geschikte methode te komen. En er staat in welke anticonceptiemiddelen geschikt zijn als uw cliënt borstvoeding geeft en welke als ze geen borstvoeding geeft.

Meer informatie voor u als professional

Tabel anticonceptie en borstvoeding*

*Deze tabel komt uit de folder: Net bevallen, welke anticonceptie past bij je?

Tabel anticonceptie en realisatie kinderwens*

*Deze tabel komt uit de folder: Net bevallen, welke anticonceptie past bij je?

Uitgelichte tips & tools: