Bespreken van algemene seksuologische problemen

Door: Adrie Heijnen en Maartje Goedhart

Luister, bevestig en adviseer

Breng samen met uw client het probleem in kaart en leg uit hoe seks werkt, bijvoorbeeld door middel van het weegschaalmodel. Hieronder een viertal algemene tips bij seksuele problemen die u cliënten mee kunt geven:

 1. Zet seks op de agenda 
  Plan seksueel activiteit en spreek concrete tijden met elkaar af. Creëer ‘vrijheuvels’! met duidelijke afgesproken spelregels, waarbij op het moment van spelen het spel verder spontaan wordt ingevuld. Vaak is vrijen vlak voor het slapen gaan, niet het gunstigste moment; beter is de seks te verschuiven naar de ochtend of de middag wanneer de man gebruik kan maken van zijn hogere testosterongehalte en de ochtenderectie. Ook zijn alle betrokkenen dan meestal beter uitgerust.
 2. Bepaal vooraf wat het doel is van het spel, onderhandel en zeg wat je graag wilt
  Wordt dat, intiem samen zijn met wederzijds strelingen, zoenen en massage, of wordt er meer gefocust op het genereren van seksuele opwinding hetzij manueel, oraal, al dan niet gericht op afronden met orgasme, of anaal of vaginale coïtus. Partners hoeven niet elke keer de hele seksuele responscyclus doorlopen. Geef aan wanneer u bent voldaan. Dat betekent niet dat de ander ook meteen dient te stoppen; afronding met een orgasme kan voor de ander belangrijk zijn, gunt het hem of haar.
 3. Geniet ook na
  Als er al geëvalueerd wordt, dan is de richting voor elke deelnemer: ‘Wat ging goed en wat zou ik een volgende keer graag anders doen?’ Probeer elkaar ook gedurende de seks uitnodigende feedback te geven. Dat kan verbaal  en non verbaal door geluid te maken of sturing te geven met het lichaam of gidsende handen.
 4. Kleed het speelveld leuk aan en doorbreek sleur
  ​Vrij eens op een andere plek dan het gebruikelijke. Verse en schone lakens als ondergrond werken uitnodigend, evenals een voorverwarmde kamer, gedempt licht, prettige muziek, hulpmiddelen, condooms, glijmiddel, voorverwarmde massage olie. Erotische kleding, of het aan elkaar voorlezen van erotische verhalen evenals het samen kijken naar porno of vrouwvriendelijke porna (http://www.shespot.nl ) kan lustopwekkend zijn. Doorbreek taboes: Experimenteer bijvoorbeeld bij de man met de prostaat. Prostaatmassage kan opwindend zijn, ook daar zijn hulpmiddelen voor.

Bron: Drs. A.M. Heijnen, Seksuologie, serie Bijblijven, 2011-7. Bohn Stafleu Van Loghum. ‘Seks, oud en chronisch ziek’

Verder lezen: